Voda a ČESKÁ KANADA

Dnes bychom Vám sdělili pár možná pro Vás pár zajímavostí a spojení vody s Českou Kanadou.

 zlutamala

 

Dobře víte, že člověk bez vody přežije jen pár dnů a Česká Kanada je místem kde voda pramení a dokonce se zde i vyrábí pitná voda.

Území České Kanady spadá pod 2 povodí, povodí Labe což je všem dobře známo. Ale část odvádí své vody jako velmi malá část historicky českých území do povodí Dunaje.

smail4   smal9  

Již pár století se snaží lidi spoutat vodu za pomocí hrází a stavbou rybníků k chovu ryb. Možná i sousedství rybníkářské velmoci Třeboňska inspiroval naše předky k vybudování rybníků v naší kopcovité krajině. Díky jejich počinu krajina České Kanady získala ještě romantičtější ráz.  K největším rybníkům patří: Kačležský , Krvavý, Osika, Dolní a Horní Žižpašský , Dolní Panský ….

 

V naší krajině si určitě naleznete v lesích a hájích ten svůj oblíbený rybníček, potůček, studánku, mokřaď, nebo loužičku (např. údolí Kolčavka 49.0141533N, 15.2602989E malebný potůček pod skalami, který napájí Staroměstské přírodní koupaliště – krásná procházka jak v létě tak i v zimním období).

small1

 

Velké řeky u nás nečekejte, ale malebné potůčky, těch tady máme dostatek. Mezi největší a nejdůležitější patří Dračice, Koštěnický potok, Struha, potok Pstruhovec, aj.

Romantické jsou taky hraniční toky s Rakouskem – Romavský potok, Stuhlbach, Braunaubach – Skřemelice , Červený potok, Koštěnický potok a Pstruhovec.

foto7     smaill3   smal10

Potok Pstruhovec pramení v lesích pod Landštejnem, jeho vody končí v Černém moři. Takže je povodím Dunaje (přes řeku Dyje a Moravu se pod hradem Devín – Slovenská republika vlévá do Dunaje).

 

Na Pstruhovci v 70. letech byla vybudována přehrada jako zásobárna pitné vody. Pod přehradou byla vybudována úpravna vody (obě nesou název dle našeho hradu Landštejn).

přehrada

Přehrada Landštejn: základní parametry

Stálé nadržení: 0,444 mil. m³
Hladina stálého nadržení: 560,80 m. n. m.
Zásobní prostor: 2,590 mil. m³
Hladina zásobního prostoru: 572,70 m. n. m.
Prostor retenční neovladatelný: 0,232 mil. m³
Hladina retenčního neovladatelného prostoru: 573,30 m. n. m.
Celkový objem: 3,266 mil. m³

přehradaSMAIL

Hráz:

Typ hráze: sypaná kamenitá
Těsnění: návodní těsnící plášť
Kóta koruny: 575,70 m n. m.
Šířka koruny: 6,00 m
Délka hráze v koruně: 376,0 m
Výška hráze nade dnem: 23,40 m

Určitě nebudu lhát, když řeknu, že hodně návštěvníků a obyvatel mrzí, že je znemožněn vstup na hráz. Ale i přes všechny boje o zpřístupnění hráze zvítězila ochrana vodního zdroje, takže udělat si nádhernou fotografii přehrady s hradem je možné, ale přejít na druhou stranu nelze. Naštěstí nám zůstala možnost obejít si přehradu dokola a tak se pokochat pohledem na přehradu a okolí. Nemůžeme se jenom smutnit a stěžovat se, protože vstřícnost Povodí Moravy s.p. nám jednou za rok umožňuje vstup nejenom na hráz, ale i do hráze. Je to jedineční zážitek s komentářem hrázného pana Pavla Hrůzy.

small5   MALL

Kolem půl kilometru pod přehradou se nachází již zmiňována úpravna vody, která vyrábí pitnou vodu pro cca 15 tisíc obyvatel. Jedná se o jednostupňovou úpravnu s pískovými tlakovými filtry. Technologii úpravny doplňují také filtry s aktivním uhlím, vápenné hospodářství, CO2 stanice, chlorace vody a ozonizační jednotka. Hlavní odběratelé pitné vody jsou města Dačice, Nová Bystřice, Slavonice, Staré Město pod Landštejnem, Cizkrajov, Budíškovice, Kostelní Vydří, ….

V našich lesích naleznete i nesčetně zaniklých rybníků o těch se zmíníme v článku o zaniklých obcích České Kanady.

 

 

 

Předpověď počasí


Kontakt

Provozní: Karel Batelka
Mobil:
+420 777 111 767
Rezervace na tel.:
+420 721 188 300

Email: landstejnskydvur@gmail.com

 

 

Adresa

Landštejn 3
Staré Město pod Landštejnem
378 81
Česká republika 
GPS: N 49°1.55942', E 15°13.79038'
Ukázat na Mapy.cz