Houbařský ráj – Česká Kanada
Měsíce od dubna do listopadu jsou v České Kanadě ve znamení houbaření. Díky specifickým klimatickým podmínkám v této oblasti zde máme houbařský ráj.
Kolem romantických lesních rybníků můžeme již od dubna nacházet křemenáče a kozáky. Při toulkách po lesních cestách od května se na nás z mechu smějí barevné kováře a koloděje. V hlubších lesích kromě všech hřibovitých druhů nalezneme místa jak poseta žlutými liškami. U starých borovic v borůvčí nás určitě potěší kotrč, z kterého je vynikající držková. Hodně oblíbenou a určitě nejcennější houbou je masák – růžovka (muchomůrka růžová). Na sádle s kmínem a solí chutná jak škvarečky. V našich lesích nalezneme všechny druhy holubinek, ryzců, muchomůrek, špiček ….
Pro nás milovníky podzimu je procházka lesem, který je poset všemi druhy hub balzám na duši. Neváhejte a přijeďte se přesvědčit na vlastní oči, třeba budete mít štěstí a naleznete hřib borový, hřib královský nebo černej hřib nachovýtrusý. Po krásné procházce podzimní Českou Kanadou si pochutnat na smaženici, kulajdě, řízečkách – no není to ideální odpočinek?
A v zimních měsících si můžete pak připomenout Českou Kanadu přípravou oběda ze sušených, mražených, nebo zavařených hub.
Věděli jste, že sbírání hub je v České republice činností tak populární, že si Češi svým zápalem pro houbaření vydobyli pověst houbařských fanatiků.
Tvrdí se, že houbaření je český národní sport, je to fenomén, který ve světě nemá obdoby. Češi také patří k největším odborníkům a znalcům jednotlivých druhů hub. Další země kde je tato činnost v oblibě je Slovensko, Polsko, Ukrajina, Rusko, Čína a Japonsko.
Polévka z kotrče kadeřavého a muchomůrky růžové (masák) – držková bez masa:
Doporučuji kotrč očistit a rozdělit na menší části a nechat přes noc ve vodě. (uvidíte ráno co všechno vyplave)
Nejdříve vaříme kotrč kadeřavý, masáky přidáme po cca 20 minutách, osolíme, přidáme masox. Po 10 min. přidáme jíšku, sladkou papriku a přidáme majoránku. Podle chuti přidáme pepř, nebo pálivou papriku. Můžeme povařené houby dát i na cibulový základ – každý dle své chuti.
Dobrou chuť. :)